Da Jonas Markou åbnede Frisør- og Kosmetikskolen i Odense sidste fredag, var det ikke kunder med corona-hår, der stod i kø for at blive klippet, der ventede foran døren.

Det gjorde i stedet politiet. De sigtede direktøren for at bryde corona-restriktionerne.

Det på trods af, at virksomheden havde fået klar besked fra en anden dansk myndighed om, at de ikke var tvangslukket.

– Vi havde ikke andet valg end at åbne. Vi havde fået afslag på lønkompensation som tvangslukket virksomhed, og vi var ved at løbe tør for penge, forklarer Jonas Markou.

Frisør- og kosmetikskolen i Odense havde ikke været åben i lang tid, før Politiet kom forbi. På trods af, at Erhvervsstyrelsens ikke mener, at virksomheden er tvangslukket, så mente politiet noget helt andet.

Politiet, der hurtigt var forbi skolens afdeling i Odense, var overbeviste om, at skolen er tvangslukket, så holder en anden dansk myndighed – Erhvervsstyrelsen – stædigt fast i, at virksomheden ikke er tvangslukket.

Og det har stor økonomisk betydning for International Training Academy (ITA).

Afslag på hjælpepakker

Virksomheden lukkede gradvis ned i december, da Folketinget bebudede skolelukninger i kommuner rundt om i landet.

Og da der efterfølgende blev lukket ned for liberale erhverv som eksempelvis frisører, var der ikke nogen tvivl om, at virksomheden de facto var nedlukket.

Økonomien i virksomheden er bygget op omkring egenbetaling fra skolens 200 elever og ikke mindst kunders betaling for op mod 130.000 elevbehandlinger om året.

Nedlukningen får virksomheden til at søge lønkompensation hos Erhvervsstyrelsen.

Det gjorde virksomheden ifølge direktøren også ved nedlukningen i foråret 2020 og modtog her kompensation som en tvangslukket virksomhed.

Denne gang var svaret fra Erhvervsstyrelsen dog overraskende.

En måneds tid efter virksomheden havde ansøgt, skriver Erhvervsstyrelsen, at de ikke mener, at virksomheden er omfattet af forbuddet mod at holde åbent og derfor ikke er berettiget til at få lønkompensation.

DR har set dokumentation for Erhvervsstyrelsens afvisning.

– Jeg tænker simpelthen, det må være en fejl, og det mener vores advokater også. Vores regering og statsminister har stået og sagt, at alt skulle være lukket over jul og nytår, og jeg kan ikke forstå, at man så tænker i Erhvervsstyrelsen, at vi skulle blive ved med at holde åbent og klippe folk, mens resten af landet er lukket ned, fortæller Jonas Markou.

– Det er virkeligt frustrerende. Man føler, at man er blevet taget til gidsel i sin egen virksomhed.

Store økonomiske konsekvenser

Lige nu kommer der ingen penge i kassen overhovedet. Og der er heller ikke mulighed for at klage over Erhvervsstyrelsens afgørelse.

Derfor henvender direktøren sig til politikere på Christiansborg for at få politisk hjælp.

En af dem, der fik kaffen galt i halsen, da han hørte om sagen, er Venstres erhvervsordfører, Thorsten Shack Pedersen.

– Det er jo en fuldstændig grotesk sag, der er en bananrepublik værdig. Hvad skal borgeren dog gøre? Lige meget hvad, han gør, så kommer han i problemer, siger Thorsten Shack Pedersen.

Han har rejst problematikken overfor Erhvervsministeriet og ministeren.

Mens både uddannelsessteder og liberale erhverv som eksempelvis frisører har været lukket ned siden december, så mener Erhvervsstyrelsen ikke, at den private frisørskole har været tvangsnedlukket.

Efter Jonas Markou kontaktede politikerne på Christiansborg, kom der skub i hans sag.

– Mindre end to dage efter vi havde søgt den generelle lønkompensation, fik vi at vide, vi var godkendt. Den tidligere ansøgning tog mere end en måned, fortæller Jonas Markou.

Godkendelsen til den generelle lønkompensationsordning efterlader virksomheden med endnu et problem.

Det bliver nemlig fortsat ikke anerkendt fra myndighedernes side, at Frisør- og Kosmetikskolen er tvangslukket. Det betyder, at virksomheden ikke kan få del i hjælpepakken til de faste omkostninger.

– Der kommer vi til at mangle 1,6 millioner kroner, fortæller Jonas Markou.

Sagen om eventuel bøde er blevet overdraget til Rigspolitiet, da skolen er en landsdækkende virksomhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *