Det skal koste to mænd fra Ishøj flere år bag tremmer, at de igennem mere end tre år har snydt staten for moms for 15 og 19 millioner kroner i forbindelse med, at de har importeret leasingbiler fra Tyskland.

Således lyder afgørelsen i Retten i Randers, hvor 30-årige Onur Sabir og 27-årige Rohit Dhiman hver især er idømt to års ubetinget fængsel for momssvig af særlig grov karakter.

Onur Sabir idømmes også en bøde på 19 millioner kroner svarende til det, han har snydt staten for. Rohit Dhiman får en bøde på 15 millioner kroner. Rohit Dhiman anker ikke, mens Onur Sabir har brug for yderligere betænkningstid.

– Min klient er mest af alt lettet over, at sagen nu er overstået, og at der er kommet en afklaring, siger Camilla Puggarrd, der er forsvarer for Rohit Dhiman.

Begge de tiltalte var mødt op i retten tidligere i dag. Onur Sabir i blank dunvest og Rohit Dhiman i sort hættetrøje. Begge med skuldrene trukket op om ørerne og tydeligt mærket af sagens alvor.

En tredje person, der er koblet direkte til de to dømte, har ligeledes tilstået svindlen. Han er blevet idømt to og et halvt års fængsel 5. marts i år – ligeledes ved Retten i Randers.

En del af stort netværk

Dommene til Rohit Dhiman og Onur Sabir er blot det seneste punktum i en omfattende sag om svindel med momsen på over 250 handler med importerede luksusbiler fra Tyskland.

Rohit Dhiman, Onur Sabir og deres medsammensvorne var anset af anklagemyndigheden som havende en nøglerolle i svindelnetværket.

De modtog fra 2017 til sidste år større antal biler fra Tyskland for et kæmpe millionbeløb, som de fakturerede til en række selskaber, som de selv var ejere af.

Ingen af selskaberne har reelt haft noget indhold og var alene en del af handlen for at begå momssvig, slog dommeren i dag fast.

Umiddelbart efter at Rohit Dhiman og Onur Sabir havde modtaget en faktura på bilerne, viderefakturerede de dem til den reelle køber.

Men inden de havde betalt deres momsregning til den danske stat, sørgede de to for at lade deres selskaber gå konkurs og derved blev staten snydt for et større millionbeløb skyldig moms.

Dømte: Ikke os der har udtænkt systemet

Da Onur Sabir i forbindelse med sagen blev afhørt af politiet, sagde han, at han ikke var klar over, hvad svindlen gik ud på, og at han ikke har fået andet end en månedsløn på 13.000 kroner ud af det.

– Havde jeg vist, hvad jeg gik ind til, havde jeg nok ikke gjort det. Jeg er den helt store taber i det her, sagde han til politiet.

Direkte adspurgt i retten, om Onur Sabir var klar over, at han deltog i noget kriminelt, svarede han dog ja.

Det samme gjaldt for Rohit Dhiman, og sagen kørte derfor som en tilståelsessag.

Under sin afhøring i retten understregede Rohit Dhiman dog, at det ikke var hans idé at oprette de tomme selskaber, og at det hverken er ham eller Onur der er den relle bagmand bag opsætningen.

– Der er i hvert fald nogle, som har haft bedre forståelse for den her slags end en nyuddannet markedsføringsøkonom som mig, sagde han i retten.

Ingen i Randers var i tvivl om, hvornår retsdagen var slut. Så snart der var afsagt dom drønede to muskelbiler omkring retsbygningen, så det rungede langt hen over rådhustorvet i Randers midtby. De nu dømte, er på vej videre.

Tråde til Danmarks største leasingselskab

Sagen trækker også tråde til et af landets største leasingselskaber Agilease.

Agilease A/S har aldrig været sigtet i sagen, og har efter dommen smidt Klaus Johannesen på porten.

Klaus Johannesen blev varetægtsfængslet i september og blev løsladt efter sin dom.

DR Nyheder har tidligere talt med specialanklager Lars Pedersen fra Særlig Efterforskning Vest, som er en af to anklagere på sagen.

Han fortalte, at de har efterforsket sagen siden begyndelsen af 2020, og at man blandt andet har foretaget telefonaflytninger og indhentet bankoplysninger fra de dømte og de mistænkte.

– Det er den største sag om økonomisk kriminalitet, vi (Særlig Efterforskning Vest, red.) har haft, sagde specialanklager Lars Pedersen.

– Det er anderledes end de typer sager, vi normalt beskæftiger os med, som mest er narko og tyveri. Det er en spændende problemstilling, lød det videre.

Der er stadig en række personer i sagen, der afventer, om anklagemyndigheden vil rejse tiltale.

 

Kilde: DR

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *